Keltenwoud zet in op duurzaamheid. Daar is zelfs over bericht in Dichterbij, de ledenbrief van de Rabo-bank. We werden een lichtend voorbeeld genoemd vanwege de vele activiteiten in het kader van duurzaamheid. Geldt dat duurzaamheidsprincipe ook voor het onderhoud van onze banen?

Onze groundsman Wim Wennekes zie je af en toe op een tractor zitten, terwijl een zware sleepbezem daar achter hangt. Hij rijdt dan op en af over de tennisbanen. Waarom doet hij dat op deze – milieu-onvriendelijke – manier, vroeg ik me af. Dat ben ik hem zelf gaan vragen.

Omdat zijn dieseltractor zo’n lawaai maakt, draagt Wim oorbeschermers. Het was dan een ook een hele toer om zijn aandacht te trekken en een vraag hierover te stellen. Ik vertelde hem dat ik in Spanje een groundsman op een soort elektrische step heb gezien, waarachter een sleepnet hing. Geen lawaai en weinig energieverbruik. De eerste reactie van Wim hierop was een diepe zucht. Daarna kwam zijn relaas. Zijn lawaaierige en diesel-slurpende tractor is hem ook een doorn in het oog. Hij is dan ook zelf lang op zoek geweest naar een elektrische trekker. Maar geen enkele had voldoende trekkracht voor zijn driehoeksborstel. Wekelijks moet hij namelijk de ondergrond van alle banen losmaken om algengroei en verstopping te voorkomen. Dat kan alleen met een zware borstel die niet veegt maar echt in de mat borstelt. Op veelgebruikte plekken, zoals rondom de baseline, zijn de korrels vaak tot poeder vertrapt. Hier moet hij met zijn trekker vaak overheen om dat poeder los te krijgen. Na dat borstelen worden de banen weer geveegd. Dan kunnen ze er weer een weekje tegen. Over een aantal jaren is zijn tractor afgeschreven. “Wellicht dat er dan inmiddels wel een elektrische trekker op de markt is met voldoende trekkracht. Maar dan ben ik waarschijnlijk met pensioen.”, zegt Wim.

NB De padelbanen worden ook om de drie à vier weken geborsteld. Dan lijkt het of de padelbanen van extra zand zijn voorzien. Maar dat is schijn. Dat zand komt bij het borstelen omhoog, dat daarna weer langzaam in de mat wegzakt.

Tip voor de spelers:
Wanneer je een baan gaat kiezen om vrij te spelen kun je zien aan welke baan onderhoud wordt gepleegd. Probeer dan een baan te kiezen die ver van de onderhoudsbanen ligt zodat je minder last hebt van het lawaai.